zdroj: http://www.jergym.hiedu.cz/~canovm/
Aminokyseliny jsou stavebními jednotkami bílkovin. Běžně se v bílkovinách vyskytuje dvacet tzv. protinogenních aminokyselin.
Každá aminová kyselina má ve své struktuře zabudovanou jednu COOH skupinu a jednu NH2 skupinu, kromě prolinu, v jehož molekule je přítomna NH skupina v dusíkatém heterocyklu.
Všechny aminové kyseliny jsou
F bezbarvé krystalické látky,
F dobře rozpustní ve vodě,
F špatně rozpustné v ethanolu,
F nerozpustné v etheru.
Kromě glycinu mají všechny aminokyseliny asymetrický uhlík a vykazují optickou aktivitu.
Tvoří dipólové ionty, kde aminoskupinu neutralizuje vodíkový atom z karboxylové kyseliny.
V silně kyselém prostředí tvoří kationty, protože je potlačena disociace karboxylových kyselin.
V silně alkalickém prostředí se chovají jako kyseliny (tvoří anionty).
Vzhledem k těmto vlastnostem se mohou chovat jako tlumivé roztoky (pufry).
Aminokyseliny vyskytující se v proteinech jsou většinou L-alfa-aminokyseliny, pouze v některých antibiotikách a v některých druzích stárnoucích buněk se vyskytují i v D-alfa-formě.
Značně dipólový moment se projevuje na jejich rozpustnosti, jsou dobře rozpustné v polárních rozpouštědlech a zcela nerozpustné v rozpouštědlech nepolárních.
V jejich struktuře mohou být některé vodíkové atomy nahrazeny novými charakteristickými skupinami, např. OH, SH, nebo další NH2 nebo COOH.
Aminokyseliny lze uměle připravovat reakcemi amoniaku s některou z halogenkyselin:
R—CH—COOH + NH3 ® R—CH—COOH + HCl
½ ½
Cl NH2
Právě uměle syntezované aminokyseliny jsou užívány při přípravě krmných směsí, které jsou tak obohacovány o o některé esenciální kyseliny.
hodnoty isoelektrických
bodů
jednotlivých druhů a.k.
F Kyselé AK – monoamindikarboxylové kyseliny – pH 2,7 až 3,2
F Neutrální AK –monoaminokarboxylové kyseliny – pH 4,8 až 6,3
F Alkalické AK. –diaminokarboxylové kyseliny – pH 7,6 až 10,8