Jedy
zdroj:
http://www.chemi.muni.cz/~valinka/chemie/jedy.html
Vítejte na stránce, která je věnovaná problematice přírodních a průmyslových
jedů. Ten, kdo zde očekává nějaké recepty na otrávená jídla, tak toho asi
zklamu. Naleznete zde přehled základních pojmů, účinků jedů, jejich
rozdělení, vlastnosti, případně možnosti jejich použití (v průmyslu) a
výskytu (v přírodě).
Obsah
- Toxikum -
Základní pojmy, vlastnosti
- Toxicita - Měření
toxicity, míra, typy účinků
- Přírodní jedy -
Rozdělení, příklady, výskyty, smrtelné dávky
- Průmyslové jedy -
Rozdělení, příklady, použití
- Alkoholy -
Příklady, projevy, smrtelné dávky
- Cizorodé látky v
potravinách - Rozdělení, příklady, vlastnosti, projevy
Toxikum
- Toxikón -
řecké slovo jed, do této kategorie látek patří všechny látky, které mají
výrazný škodlivý účinek na organismus již při malých dávkách.
- Toxikologie
- věda o jedech, zabývající se nežádoucími bilogickými vlastnostmi
látek. Za zakladatele toxikologie je považován Paracelsus ,
středověký lékař 16. století. Dnes se také rozšířil obor ekotoxikologie
, která zkoumá jedy v rámci životního prostředí, o něco starší věda je
tzv. průmyslová toxikologie , zabývající se toxikologií v oblasti
průmyslu
Jedy
můžeme posuzovat (porovnávat) dle 3 základních vlastností:
- fyzikální - vzhled, pach, hustota, barva, apod.
- chemické - způsob projevu, do jakých reakcí vstupují,
reaktivita, apod.
- biologické - sledování biologických účinků:
- žádoucích - snaha využívat k rozvoji a podpoře organismu
- nežádoucích - snaha vyloučit, zpravidla se jedná o účinky
toxické, ty můžeme rozdělit na:
- akutní - projeví se ihned po požití
- pozdní - projevují se následně po nějakém čase, látka se
zpravidla do organismu dostává postupně, opakovaně, odtud možnost tzv.
chronických účinků (alergie)
Toxicita
Toxické účinky se zjišťují dopředu, tzv. biologickým
pokusem (ten se bohužel dodnes provádí na zvířatech, jako jsou myši, morčata
a opice). Míra toxicity se měří a uvádí v tzv. letální dávce , tj.
dávka smrtelná, označuje se LD50, uvádí se v gramech, nebo
miligramech na 1 kilogram živé hmotnosti. Číslo 50 značí, že při požití
daného množství látky uhyne 50% živých organismů a 50% přežije. Pro jeden
organismus to tedy znamená smrt.
Toxické účinky se zkoumají pomocí testů na:
- subakutní toxicitu (do 28 dní)
- akutní toxocitu (90 dní)
- chronická toxicita (1-2 roky)
Alergie
Nepřiměřeně silná reakce organismu na nějakou škodlivou
látku (alergie jsou zcela individuální)
Důležité speciální účinky
- karcinogenní účinky - je problém je dokázat, sleduje se vznik
konkrétního nádoru (na potkanech), většinou se jedná o dlouhodobé pokusy
- mutagenní účinky - látky s těmito účinky jsou schopny vyvolávat
změny v bílkovinných řetězcích (s genetickými informacemi, mutace =
přetváření bílkovinných řetězců), v 95% případech mutagenním účinkům
předchází účinky karcinogenní
- teratogenní účinky - zasahují do vývoje embrya, negativně
ovlivňují emryální vývoj
- strumigenní účinky - vliv na závažná onemocnění štítné žlázy,
ovlivňují distribuci jódu do štítné žlázy (inhibice transportu I2
do štítné žlázy)
Přírodní jedy
Jedy obecně dělíme na přírodní a průmyslové. Mezi
přírodní jedy patří:
- mikrobní toxiny
- rostlinné toxiny
- živočišné toxiny
Mikrobní toxiny
Nejjedovatější je botolinustoxin, jedná se o
bílkovinu, vyskytuje s v paštikách, které jsou již delší dobu otevřené a
špatně skladované (na slunku, apod.) Smrtelná dávka je LD50=3.10-11g.kg-1.
Další, podobného složení, je tetanustoxin, jehož LD50=1.10-10g.kg-1.
Rostlinné toxiny
Jsou obecně méně jedovaté, než mikrobní toxiny, příklady:
- ricin , je to bílkovina, je obsažena v rostlině skočec
obecný a jeho LD50=6.10-6g.kg-1
- falloidin , peptid obsažený v muchomůrce zelené, jeho
LD50=2.10-3g.kg-1
- kurare, alkaloid, byl používán indiány do hrotů šípů, jeho LD50=5.10-4g.kg-1
- strychnin , alkaloid obsažený v kulčivě dávivé , jeho
LD50=5.10-4g.kg-1
- muskarin , amin obsažený v muchomůrce červené, jeho LD50=7,5.10-4g.kg-1
Živočišné toxiny
Příklady:
- crotalustoxin , bílkovina, jed chřestýše, LD50=2.10-7g.kg-1
- cobrotoxin , bílkovina, jed kobry indické, LD50=3.10-7g.kg-1
- bufotoxin , steroid, jed ropuchy, LD50=3,9.10-4g.kg-1
- samandarin , steroid, jed mloka skvrnitého, LD50=1,5.10-3g.kg-1
Průmyslové jedy
Průmyslové jedy se nazývají pesticidy , které jsou
vyráběny za účelem ničení různých škůdců, jsou to bilogicky aktivní látky,
které brání účinku nejrůznějších škůdcůa snižují jejich životnost. Většinou
se jedná o přímý zásah do jejich metabolismů. Rozdělení pesticidů:
- baktericidy - jsou zaměřeny na ničení bakterií, jde v podstatě
o antibiotika, např. penicilín
- fungicidy - proti houbám, různé druhy antimykotik
- herbicidy - proti plevelům, např. Travex , blokuje
hemoglobin, při požití může následně dojít k selhání funkce ledvin, dále
např. různé deriváty fenoxy-octové kyseliny , při požití dochází ke
ztuhlosti pohybového ústrojí, pocity žízně, ochrnutí respiračního systému,
následně udušení
- insekticidy - proti hmyzu, halogen-uhlovodíky, mají vliv
na nervovou soustavu, při požití dochází k poškození jater, vznik
dermatóz, dále organofosfáty např.: paration, fosfanion, jsou velmi
jedovaté, při požití dochází k ochrnutí nervové soustavy
- akaracidy - proti roztočům
- neumaticidy - prot červům, jde o antihelmetika (z chem.
hlediska se jadná o sloučeniny antimonu)
- moluskicidy - proti hlemýžďům a měkkýšům
- rhodenticidy - proti hlodavcům, např. kumariny , mají
vliv na nervový systém hlodavců, ti se mezi sebou začnou kousat, zraní se
až do krve, přičemž je zabráněné srážení krve a tudíž vykrvácejí
Alkoholy
Největšími zástupci z oboru toxikologie organických
sloučenin jsou methanol a ethanol .
Methanol CH3OH
Methanol podléhá evidenci, jedná se o nervový jed, otrava
se projevuje bolestmi hlavy, závratěmi, později dvojité vidění, při vyšší
dávce slepota, nejistá chůze. 10 ml stačí na oslepnutí, po požití 25 ml
methanolu nastává okamžitá smrt. (Množství methanolu je vztaženo na
dospělého jedince o hmotnosti 70 kg.)
Ethanol CH3CH2OH
Ethanol je taktéž nervový jed, jeho LD50=21 g.kg-1,
je schopen zesílit účinek některých léků (hypnotika), za 1 hodinu je v krvi
maximální koncentrace. Malé dávky způsobují euforii, posilují sebevědomí,
snižují úzkost. Těžká otrava se projevuje ztrátou vědomí, zástavou dechu a
následnou smrtí. Chronickou otravou trpí alkoholici, dochází k postupnému
poškozování jater (cyrhóza), dále je výskyt alkoholových halucinací, nebo
tzv. alkoholové epilepsie.
Cizorodé látky v potravinách
Cizorodé látky v potravinách jsou rozděleny do tří
základních skupin:
- kontaminanty
- potravinová aditiva
- sekundární cizorodé látky
Kontaminanty
Jedná se o znečišťující látky, které se do potravin
dostávají nahodile. Patří sem:
- přírodní toxiny - jsou obsaženy nejčastěji v rostlinnách, méně
pak v živočišných tkáních, tyto látky většinou fungují jako strumigeny,
karcinogeny a mutageny. Např. kyanovodík, který je obsažen v jádrech
meruněk, v některých luštěninách, dále solanin, který se vyskytuje v
klíčících nebo nezralých bramborách, a saponiny, které se vyskytují ve
špenátu a sóji, pokud by se izolovaly, tak by měly karcinogenní a
mutagenní účinky
- pesticidy - viz výše
- průmyslové jedy
Potranovinová aditiva
Přidávají se do protravin, aby se co nejlépe prodávaly.
(komerční účel). Patří sem látky prodlužující trvanlivost výrobků, např. při
výrobě vína, zpracování masa, výroba sirupů, hořčice, mléka. Dále to jsou
různá barviva ovlivňující vzhled potravin, aromatické látky na změnu vůně,
látky měnící fyzikální vlastnosti výrobků (barva, vzhled).
Sekundární cizorodé látky
Jsou látky vzniklé nežádoucími reakcemi v potraviných díky špatnému
skladování, mohou vzniknou následujícími procesy:
- plesnivěním (prorůstání potravin různými druhy plísněmi)
- hnitím (anaerobní rozklad bakteriemi)
- tlením (aerobní rozklad)
- kvasnými procesy (kvašení, výroba ethanolu, vína, octa, kvasné procesy
jsou někdy žádoucí, někdy nikoliv)
<<zpět
|